2-4. צוותי החקירה והמשטרה

סמכויותיהם של צוותי החקירה והמשטרה הרגילה יידונו בפרק זה. שני גופים אלו הם ישויות נפרדות לחלוטין. צוותי החקירה יופקדו על חקירת עבירות בכל התחומים האפשריים. צוותי החקירה יהיו מופקדים גם על השיפוט המהיר של חלק מהעבירות בדרגת חומרה רגילה. בניגוד למשטרה- התפקיד לא כולל מניעה אקטיבית של עבריינות. זה תחום האחריות של המשטרה הרגילה (הכחולה). לצוותי החקירה יהיו סמכויות חקירה, סמכויות שיטור וסמכויות שיפוט המוגבלות בחוק. במקרי הצורך בעבודה מול עבריינים אלימים, תסייע המשטרה לצוותי החקירה במתן גיבוי מתאים. המשטרה תפעל למיגור הפשע לשמירת שלום הציבור והגנת האזרח ע"י נוכחות מתמדת בשטח. המשטרה תספק אבטחה ושמירת הסדר הציבורי בהתאם לדרישה ותשמש כזרוע המבצעת של משרדי הממשלה ובתי המשפט. מקרים המעורבים בפעילות עבריינית אלימה כמו גניבה, שוד, רצח וכד', יטופלו ע"י המשטרה והיא גם תמשיך בחקירה, תגבה עדויות, תגיש ממצאים ותביא את המעורבים לדין. לא אותרו העבריינים כולם או חלקם, תוך זמן של כשבוע מהאירוע, רשאי המפקח על צוותי החקירה להעביר את המשך החקירה לאחד מצוותי החקירה לשם השלמתו, הכל לפי טובת העניין.  המשטרה רשאית לבקש מהמפקח אישור מיוחד להשלמת החקירה בידי הצוות המקורי או שיתוף אנשי הצוות המקורי, או להפך- להעביר את התיק לצוותי החקירה לפני המועד. וועדות החקירה גם ייקחו חלק מרכזי במנגנון הפיקוח על השירות הציבורי ויסגרו פרצות הקוראות לגנב. אני מאמין כי צדק ושמירת החוק הם הבסיס לניהול תקין של כל מדינה וכל שכן של מדינת הגאולה.

 

צוותי החקירה ינהלו חקירות מיוחדות בכל נושא פלילי בהם: עבירות שחיתות, מרמה, עושק, הפרת אמונים, מסים, מעילה בכספים, שוחד, הטיית משפט, הסתה, פרסומי כזב, פרסום פוגע, בזבוז כספי ציבור, אפליה, ניצול סמכות שלא כדין בידי עובדי ציבור ועוד. כל אלו יופקדו בידי צוותי החקירה שיוסמכו גם לסיים את כל ההליכים בשיפוט מהיר או, כשהמקרה חמור, להגיש את התיק לבית המשפט המחוזי. סמכויות החקירה של הצוותים יהיו כמעט בלתי מוגבלות בהם כלולים חיפוש בבתי חשודים וציתות לטלפונים. רק חקירות הקשורות לבית הנשיא יופקדו בידי נשיא הסנהדרין שימנה חוקרים משל עצמו.

 

צוותי החקירה יפעלו באופן עצמאי כאשר המפקח הממונה על הצוותים מקצה להם את הנושאים לחקירה. המפקח ירכז את הנושאים שמקורם ממקורות שונים כמו מהמשטרה, מהציבור או ממקור עצמי. כל אזרח או גוף ציבורי יוכל לבקש מהמפקח פתיחת תיק חקירה בכל נושא ובסמכות המפקח לקבוע האם יש לחקור ומי יטפל בחקירה מבין הוועדות המתמחות. ראש צוות יכול ליזום חקירה בעצמו אולם חייב באישור המפקח על צוותי החקירה. צוותי החקירה יבצעו חקירה, גלויה או סמויה, ינהלו את המשפט מייד עם סיום החקירה, ולאחר מכן ישבו ויגזרו את העונש המתאים. עבירות חמורות יובאו למשפט בבית דין מחוזי או עליון. המשפט ינוהל ע"י צוות של שלושה שופטים בראשות ראש צוות החקירה. הישיבות יוקלטו בווידאו ויתומללו. אם ישנה תלונה על משוא פנים במשפט ניתן יהיה לבדוק זאת בצורה אמינה. לצוותי החקירה לא תהיה סמכות לענוש בעונש מוות או מאסר ארוך (אולפן בכפר) מעבר לעשר שנים.

 

לעקרון המשפט המהיר יש יתרונות רבים לעומת שיטת הסחבת הנהוגה כיום במערכת המשפט. שיפור זה יביא להחזרת אמון הציבור במערכת המשפט, והכל יראו ענישה מיידית לעבריין גם אם הוא משופע בממון ובקשרים חברתיים. הרפורמה לא תהיה שלימה ללא שינוי רדיקלי במערכת הענישה/שיקום כפי שיפורט בהמשך. אני שולל בתוקף את זכות השתיקה של עדים ונחקרים, כל נחקר שאינו גלוי וכנה עם חוקריו יחשב כאשם או שותף לאשמה. בנושאים של עבירות כבדות, גם בני משפחה קרובים יצטרכו לתת עדות. כשישנה הצדקה - יותר להשתמש בכוח פיזי כדי להוציא מידע.  למדנו הרמב"ם: "שנצטווינו למסור עדות לפני הדיינים על כל מה שאנו יודעים... והעובר על מצווה זו והוא כובש עדותו – חטאו גדול" (ספר המצוות, עשה קעה). צריך שיהיה ברור לכולם- במלחמה מול הפשיעה יש להוריד את הכפפות ולהלחם בה בכל האמצעים, הפוגעים במאמץ יישאו בכל התוצאות. אילו אמצעים יותר לחוקרים להפעיל - זאת נשאיר למערכת המשפט להחליט אולם תמיד תהיה ביקורת על שיטות הפעולה מצד המפקחים על וועדות החקירה והמשפט והם אשר יציבו את קו הגבול. במקביל, על המערכת לתת גיבוי לחוקרים בעבודתם ולתמוך בהם גם בכישלונות חד פעמיים. גם תדמית מערכת המשפט חשובה מאוד, לכן עליהם להראות שהם פועלים למען האזרח הקטן העומד מול עבריינות ברחוב או בממסד. מצד שני, גם על בתי הדין יהיה פיקוח ע"י המפקח על בתי המשפט שיבדוק באופן שגרתי את מהלכם של הדיונים כדי לצמצם את החשש שחוקרים יחרגו מנורמת החקירה והמשפט ההוגנים. ייצוג הנאשמים בדין יידון בהמשך המאמר.

 

אנשי החוק יקבלו סמכויות מספיק רחבות כדי שיוכלו למלא את משימתם כיאות, אולם במידה ולא ישמרו על הכללים, מנגנוני הבקרה יופעלו נגדם. המנגנון יחל עוד משלב המינוי של אנשי המשפט שיהיה על פי אמות מידה של יושר. ואילו הם התכונות הנדרשות? וכבר הוזהרנו במקורות "כי השוחד יעוור פקחים" (שמות כ"ג ח') וכן "כי השוחד יעוור עיני חכמים" (דברים ט"ז י"ט), 'חכמה' היא ידיעה מקיפה של חוקי התורה ו'פקחים' היא חריפות שכלית והרמב"ם מדגיש כי על הדיין להיות צנוע ואוהב את הבריות (הלכות סנהדרין פ"ב הלכה ז'). והגר"א מפרש זאת כי הדיין צריך להיות מופלג בתורה ובקי בענייני העולם (אדרת אליהו). המועמדים לתפקיד יעברו הכשרה מעמיקה (ברמה אקדמית של היום) בתחום המשפט העברי, המשפט הכללי והחקירות ולפחות אחד מבין חברי צוות החוקרים שופטים יהיה גם בעל סמיכה לדיינות. הגיל לא יהיה מגבלה, וראוי לציין כי ההלכה מאפשרת היום למנות לתפקיד דיין גם צעיר אשר גמר את לימודי הסמכתו כי בזמן הזה מצויים ספרים והלכות פסוקות במרבית הנושאים ולא נדרשת מהדיין מידת גאונות כדי להורות פסקי הלכה.

 

כפי שנאמר כבר, בראש כל צוות יעמוד השופט הבכיר אשר ינהל את החקירה וכן את המשפט. בסמכותו ליזום חקירה לאחר אישור מראש או בדיעבד מהמפקח וכן לבצע מעצר של 48 שעות לצורך החקירה. הצוותים יעבדו על פי סידור עבודה שיקבע ע"י המפקחים בהתחשבות בעומס החקירות. במידת הצורך ימנה המפקח צוותים נוספים לזירוז חקירות והעיקר לא לדחות עד שכבר יאבדו כל עניין. אין להגביל את פעילותו של צוות חקירה לאזור גיאוגרפי מסוים, הכל יהיה בהתאם לטובת העניין.

 

בנוסף להקלטת כל הדיונים, ובנוסף לביקורת ע"י המפקח האזורי, יהיה גם המפקח הארצי (לצוותי החקירה) חלק ממנגנון הבקרה. מתפקידו יהיה לוודא כי המפקחים המקומיים עושים מלאכתם נאמנה וללא משוא פנים. כמו כן תמיד יוכל הנאשם לערער לבית המשפט המחוזי ו/או העליון. הזכות קיימת אולם על המערער לקחת בחשבון כי אם הערעור ידחה, הוא עלול לשאת גם בהוצאות המשפט או לקבל החמרה בעונש. עבירות חמורות שדינן מאסר יותר מעשר שנים או דין מוות (על פי חוות הדעת של ראש הצוות או המפקח) ישפטו בבית המשפט המחוזי. ערעורים או עבירות מיוחדות (לפי קביעת הנשיא) יידונו בבית המשפט העליון בראשות הנשיא.

 

Next